onsdag 15 februari 2012

Ateroskleros och socker

Min logik som byggts upp under utbildningen ser ut som följer, rätta mej vem som helst som vet att jag har fel:

- Blodkärlens endotelceller behöver inte insulin för att ta upp socker, de tar upp allt socker de kan ändå. Detta orsakar skada på kärlväggen. På denna kärlskadan fastnar nu fett och annat skräp från blodet. Detta triggar igång immunförsvaret. Makrofager (polispatruller) dras dit för att ta hand om "inkräktarna"/ skräpet. De äter upp fettet/ kolesterolet och blir då så kallade "skumceller".

Dessa stinna makrofager dör, nekrotiseras, och bildar hårda plack. Vi har fått en aterosklerotisk förändring. Och vad ateroskleros kan orsaka är väl bara allt för känt. Hjärt- kärlsjukdomar är väl en av de vanligaste dödsorsakerna.

Tilläggas bör, att kolesterolhalten i blodet påverkas minimalt av kosten. Kolesterolproduktionen i levern minskar om kolesterolintaget ökar och viceversa. Däremot kan t. ex rökning minska HDL (goda kolesterolet) medan fysisk aktivitet ökar HDL.

( Bjålie, J.G. (1998). Människokroppen: fysiologi och anatomi. (1. uppl.) Stockholm: Liber. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar